World BioEconomy Forum siirtyy verkkoon – lähetys suorana Rukalta!
Lehdistötiedote 28.04.2020, julkaisuvapaa heti. Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestettävä biotaloustapahtuma World BioEconomy Forum (WCBEF) tullaan lähettämään osallistujille suorana lähetyksenä Rukalta 10.9.2020. Meneillään olevan pandemiatilanteen vuoksi tapahtuman suunnitteluryhmä on varotoimena päättänyt siirtää tapahtuman virtuaaliseksi. Korkealaatuinen, interaktiivinen verkkotapahtuma tullaan lähettämään ja ohjaamaan Rukalta, Kuusamosta. Tapahtuma pyrkii ainutlaatuisella tavalla tuomaankorkealaatuisen sisällön osallistujien kotisohville ja -toimistoille ympäri maailmaa.
Tapahtuman ohjelma on jaettu neljään teemaosisoon: Regulators and Climate Change, Global Leaders and Financial World, Bioproducts around us ja Looking to the Future. Osioissa biotalousalan tunnetut nimet keskustelevat ja jakavat näkemyksiään teemojen aiheista. Yleisölle tarjotaan tapahtumaan kommentointi- ja äänestyskanavia, ja mahdollista on myös verkkotapaamisten sopiminen muiden osallistujien kanssa.
”Foorumin pääpaino on jälleen kerran biotalouden tärkeydessä ja uusiutuvien biologisten voimavarojen käytön kasvussa sekä paremman ja terveemmän planeetan kehittämisessä samalla luoden kestävämpää maailmantaloutta tulevaisuuteen”, kommentoi tri Christian Patermann, joka tunnetaan laajalti Euroopan biotalouden ”isänä”. Patermann on aiemmin toiminut muun muassa EU komissiossa ja ollut biotalousaiheiden neuvonantajana Saksan hallitukselle.
COVID-19 -pandemia on korostanut biotalouden merkitystä entisestään. Aida Greenbury, yksi tapahtuman perustajista, avaa aihetta näin: ”Yhteyksiä pandemioiden ja ilmastohätätilan, johon kasvavat päästöt ja metsien hävittäminen luetaan, välillä on raportoitu ympäri maailmaa. Useat maat ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia talouden elvytyspaketteja pelastaakseen maailmantalouden romahdukselta. Nämä paketit ovat arvoltaan noin 10 prosenttia maiden bruttokansantuotteesta. Kysymys maiden johtajien mielissä onkin, miten maksamme takaisin nämä lainat ja samalla vältämme uudet pandemiat? Emme voi jatkaa lainanmaksua tuhoamalla ympäristöä vielä lisää. Biotalouden yhteisöt voivat olla tärkeässä roolissa tulevaisuuden maailmantaloudessa ottamalla kansaa näihin ympäristöhaasteisiin.”
Tapahtumaan onkin varmistunut jo joukko merkittäviä puhujia, kuten muun muassa komissaari Mariya Gabriel Euroopan komissiosta, Petteri Taalas Maailman ilmatieteen järjestöstä sekä Mette Wilkie Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestöstä. Yritys- ja rahoitusmaailmaa ovat edustamassa mm. Walter Schalka sellujätti Suzanosta sekä Michael Nettersheim (European Circular BioEconomy Fund), ja tulevaisuudesta mukana on keskustelemassa myös UNESCO:n edustaja Ahmed Fahmi. Kuten aiempien vuosien tapahtumissa, myös tänä vuonna tapahtuman lopuksi julkaistaan keskustelut summaava julkilausuma, joka kerää yhteen tapahtuman teemoja kiertobiotalouden ja ilmastonmuutoksen kontekstissa.
”Me kaikki koemme suuria muutoksia elämäntavoissamme ja tulevaisuudennäkymissämme tässä COVID-19 koronaviruksen maailmaan aiheuttamassa ravistelussa. On selvää, että hätätilan jälkeen biotaloudella tulee olemaan entistä suurempi rooli tarvittavissa muutoksissa ja prioriteeteissa globaalissa yhteiskunnassamme”, painottaa puhujista Walter Schalka, selluntuottaja Suzanon toimitusjohtaja.
Tapahtumassa keskustellaan teemoista maailmanlaajuisessa kontekstissa, ja osallistujia odotetaan aiempien vuosien tapaan ympäri maailmaa. Namibian Ympäristö- ja Metsäministeri Pohamba Shifeta kommentoi osaltaan maailmanlaajuisten suunnitelmien tärkeyttä ympäristöasioissa erityisesti nykytilanteessa: ”Juhlistaessamme Earth Dayn, Maan päivän, 50-vuotista taipaletta, olen iloinen voidessani nostaa esille WCBEF:n toimintaa globaalin agendan ajamisessa eteenpäin. COVID-19 on näyttänyt meille, kuinka ihmiskunta on vaikuttanut ympäristöön. Eristäytymistoimien aikana vähentynyt ihmisten toiminta on antanut meille tilaa nähdä taas saasteiden takana piilossa olleet tähdet, vuoret ja kaupunkien kuvat. Eteenpäin jatkettaessa on pistettävä kaikki voimanponnistukset käyttöön varmistaaksemme ympäristön kestävän kehityksen.”
Tapahtuman järjestäjien mukaan virtuaalisessa tapahtumassa ei ole kyse pelkästään ohjelmasta, vaan myös siitä, että verkon kautta tapahtumalla pystytään tavoittamaan entistä enemmän osallistujia. ”COVID-19 on pistänyt meidät aivan uuteen tilanteeseen, ja meidän täytyy toimia tässä uudessa ympäristössä vastuullisesti. Aluksi mietin pandemian vaikutusta syksyn tapahtumaan, mutta nyt näen virtuaalitapahtuman upeana mahdollisuutena saavuttaa entistä suurempi yleisö”, kertoo tapahtuman perustaja sekä suunnitteluryhmän puheenjohtaja Jukka Kantola, ja jatkaa: ”Olemme innoissamme tästä uudesta formaatista, ja tällä alustalla pystymme jakamaan viestiämme ja vaikuttamaan globaaliin biotalouskehitykseen ja ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin laajasti. Nykyajan välineillä pystymme tuomaan tapahtuman jokaisen kotitoimistoon ja olohuoneisiin, kaikkialle maailmaan.”
Lisätietoja: Jukka Kantola, tapahtuman perustaja ja suunnitteluryhmän puheenjohtaja
info@wcbef.com, +358 40 552 8880
Taustaa
World BioEconomy Forum (WCBEF) on syntynyt Suomessa vuonna 2018. Tapahtuman perustajat ovat tiimi kansainvälisiä asiantuntijoita, joiden erityisaloja ovat mm. teknologia, markkinointi, sidosryhmäviestintä sekä kestävä kehitys metsätalouden ja biotalouden sektoreilla. Tiimi koki, että kestävä kierto- ja metsäbiotalous on tulevaisuuden suunta. Viimeisen kahden vuoden aikana WCBEF on tarjonnut kiertobiotalouden sidosryhmille maailmanlaajuisen alustan, jossa vaihtaa näkemyksiä ja kehittää yhteisiä, kansainvälisiä suuntaviivoja.
WCBEF 2020 tapahtuma järjestetään virtuaalisesti. Tapahtuma lähetetään suorana Rukalta, Kuusamosta 10.9.2020. Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi maaksi jo kolmatta vuotta peräkkäin (YK, https://worldhappiness.report), ja suomalaiset itse äänestivät Rukan ja Kuusamon Suomen kauneimmaksi alueeksi (Ilta-Sanomat, https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006251850.html). Näinä haastavina aikoina WCBEF työskentelee maailmantalouden uudelleenrakentamiseksi kestävämmällä tavalla.